Bulharsko – Tradiční kuchyně

Balkánský sýr neboli feta či bílý sýr je typický bulharský sýr vyráběný z kravského, ovčího nebo také kozího mléka. Další základní ingrediencí bulharské kuchyně je kiselo mljako, tedy řídký jogurt s bulharskou mléčnou bakterií, a čubrica zvaná saturejka. Bulhaři používají i veliké množství zeleniny, ryb, vepřového a hovězího masa, takže můžeme konstatovat, že tato kuchyně je celkem zdravá.

Nejčastější přílohou k jídlu je bílý chléb, který je nejlepší za čerstva a v restauraci vám ho automaticky přinesou.

Tarator je studená polévka, kde hlavní roli hraje kyselé mléko, strouhaná okurka, kopr, případně česnek a je velmi osvěžující hlavně v létě.

Na způsob francouzských brambor je v Bulharsku připravována musaka. Je složena samozřejmě z brambor, zeleniny i masa a specifickou chuť získá přidáním speciálního koření.

Šopský salát je zde připravován jak jinak než z rajčat, paprik a balkánského sýra. Přidávají se sem také pečené paprikové lusky a cibule. Celý salát se osolí a zalije octem a olejem.

Pokrmy z mletého masa v podobě bochánků, válečků nebo karbanátků, které smaží nebo dělají na grilu, se jmenují keftě a kebabče. Podávají se nejčastěji s hranolky.

> Mrkněte na nejlevnější hotely od 20€ / noc <
> a tady jsou nejlevnější zájezdy <

Tečkou za hlavním jídlem může být dezert zvaný kaškaval. Je to ovčí, kraví nebo smíšený sýr, který zraje 60 dní a pokud je nezralý, lehce se pozná tím, že je nakyslý.

Velmi hustá dršťková polévka podávaná s chlebem je tu známá pod názvem škembe čorba.

Nesčetné množství minerálních pramenů dává v Bulharsku vznik minerálním vodám a kyselkám. Dalšími specifickými nápoji jsou rakija, pálenky z peckovic či vinných hroznů. Řeckému ouzu je podobná mastika, což je destilát s příchutí lékořice. Bulharsko je jednou z největší velmocí vín v Evropě.

Díky výborným půdám a klimatu patří mezi nejlepší vinařské regiony Podunajská nížina, Černomořská oblast, Údolí růží, Thrácká nížina a Údolí Strumy.

Podunajská nížina se nachází na severu Bulharska a je domovem odrůdy zvané Gamza. Na jihu je Thrácká nížina, která je známá odrůdami Muškát, Cabernet, Sauvignon a Merlot. Jihozápadní Struma je typická pěstováním jedné z nejstarších odrůd vína.

Související zájezdy za nejnižší ceny:


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 49 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

,.