Řím – italská kuchyně

Že k Itálii patří kromě moře také těstoviny nejrůznějších tvarů, pizza a zmrzlina, to ví každé malé dítě. Středomořská kuchyně ale nabízí mnohem víc.

Italská kuchyně patří k nejvyhlášenějším na celém světě. V pokrmech se odráží teplo, barevnost a rozmanitost, které země nabízí. V ovocných sadech celého poloostrova rostou lahodné citrusy, tisíce mil pobřeží znamenají obrovskou zásobárnu ryb a jiných mořských živočichů a sluneční paprsky zajišťují zemi dostatek výborné zeleniny (především rajčat a paprik) po většinu roku. Itálie se pyšní také nepřeberným množstvím koření a zajímavých bylinek – typické jsou rozmarýn, bazalka, petrželová nať, majoránka, muškátový oříšek a zpravidla nechybí ani česnek.

> Mrkněte na nejlevnější hotely od 20€ / noc <
> a tady jsou nejlevnější zájezdy <

Zvláštní kapitolou a zároveň tou nejtypičtější potravinou Itálie jsou těstoviny. Na světě bychom pravděpodobně nenašli nikoho, kdo by znal všechny druhy italských těstovin, neboť se uvádí, že existuje až 400 druhů! Mezi ty nám známější patří klasické spaghetti, gnocchi (drobné těstoviny plněné mletým masem, sýrem nebo špenátem), colonne di pompei (široké ,,vrtulky”), linguine al nero di sepia (černé těstoviny obarvené sépiovým inkoustem, které zpravidla doplňují mořské plody) nebo velké těstovinové pláty známé jako lasagne.

Italové si potrpí také na výborné sýry – od pravé bůvolí mozzarely přes parmezán (který nechybí na žádném těstovinovém pokrmu) až ke gorgonzole, která se vyjímá zejména v kombinaci s ovocem či medem. Co se masa týče – kromě ryb a nejrůznějších mořských plodů milují Italové zejména skopové, ale i vepřové, hovězí či kuřecí.

Pokud sestavujete italské menu, začněte vždy antipastou (,,před těstovinami” – sýr, žlutý meloun cantaloupe se šunkou, zelenina…), pokračujte polévkou nebo pokrmem z těstovin   (ale nikdy ne obojím!), hlavní chod by měl obsahovat rybu nebo červené maso. Jako přílohu volí Italové často polentu, rizoto nebo brambor a to vše VŽDY doplní čerstvou zeleninou a zálivkou z kvalitního olivového oleje. Zákusek nesmí nikdy chybět – ať už se jedná o hustý těžký krém Zuppa Inglese, zmrzlinový dort Cassata nebo jen o plátky čerstvého ovoce.

 

Související zájezdy za nejnižší ceny:


,.