Istanbul – jídlo a kultura

Velmi podobná řecké kuchyni je i kuchyně v Istanbulu a vůbec v celém Turecku, akorát s tím rozdílem, že Turci nepoužívají takové množství oleje. Jejich kuchyně je význačná hlavně zeleninou a masem.

Kebab je druh jídla, který označuje všechny pokrmy z masa. V Evropě je známý Dönner kebab, ale v Istanbulu jich Turci umějí několik druhů. Dönner kebab je opékané kuřecí světlejší nebo jehněčí tmavší maso na rožni, které se odkrajuje po malých kouskách a podává se buď s rýží, nebo společně se zeleninou se balí do chlebové placky zvané pita. Hovězí maso na nakrájeném chlebu s červenou omáčkou a jogurtem s kořením je Iskender kebab. Špízy, jako kousky masa prokládané zeleninou, tedy velmi podobné našim špízům, se nazývají Šiš kebab. Karbanátky z mletého masa jsou Adana kebab, vegetariánské karbanátky bez masa jsou Falafel. Rýže je v Istanbulu připravována na másle a jmenuje se pilav. Ryby a mořské plody se dají ochutnat například na Galatském mostě, kde je jedna rybí restaurace vedle druhé.

> Mrkněte na nejlevnější hotely od 20€ / noc <
> a tady jsou nejlevnější zájezdy <

Ekmek, tedy bílý a velice nadýchaný, je v Istanbulu chleba, kterého je v porovnání s českým chlebem asi zhruba jedna čtvrtina. Jako pide je označováno pečivo, které chutná a připravuje se velice podobně jako nám známá pizza. Zmrzlinu tu můžete ochutnat jako velmi hustou vazkou hmotu, která je výborná a její název je dondurma. Coban salatasi je turecký salát, který se v mnohém podobá našemu šopskému salátu, jelikož jeho základem jsou taktéž okurky, rajčata a papriky, ale odlišností je přidání čerstvé listové petrželky a paprika je pálivá.

Polévky jsou v Istanbulu podávány jako zahuštěné vývary s citrónovou šťávou. Koření Turkové používají velmi rádi a nejtypičtější je asi turecké chilly, tedy rozdrcené sušené papričky či feferonky. Jogurty jsou zde také hojně používané ingredience, ale nejsou tak kyselé jako naše české. Slovo jogurt dokonce pochází z turečtiny. Podobný kefíru je ayran a má velmi řídkou konzistenci a mírné slanou chuť. Co se týče nápojů, tak nejčastěji pijí čaj a dost ho sladí, na druhou stranu tureckou kávu místní nepijí tak často, jelikož káva odvodňuje a to je při zdejších klimatických podmínkách problém. Avšak turecká káva není ta, co pijeme v Čechách, nýbrž několikrát přelitá a několikrát odstavená a nesmí přejít varem.

Kultura v Istanbulu je velice rozmanitá a je směsicí tradičního a moderního stylu života. Zvyky se tu konzervativně dodržují a Turci jsou velice přátelští. Hlavní jednotkou je zde rodina, velice ovlivněna islámskou kulturou. Islám je monoteistické náboženství, tedy věří v jednoho boha, a to v Alláha. Ženy se tu musí na veřejnosti zahalovat. Orientální hudba v Istanbulu zní téměř všude, můžeme tu ale uslyšet i typickou evropskou muziku. Zajímavé kulturní zpestření tu vytvoří dívky, které umí břišní tance. Umění ke kultuře také rozhodně patří, a to především architektura v podobě klasických mešit s minarety.

Související zájezdy za nejnižší ceny:


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 49 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

,.