Francie – Francouzská kuchyně

Francie je zemí slunce, vinic, levandulových polí a jedinečné krajiny. Je domovem šansonu, básníků, umělců, filmu, módy a také vynikající kuchyně. Díky své poloze nabízí svým strávníkům ty nejrozmanitější chutě od darů moře přes zvěřinu až po ovoce a zeleninu, na jaké si jen vzpomenete.

Francouzi začínají svůj den snídaní, která se nejčastěji skládá ze světlého pečiva s džemem, máslem nebo čokoládou. Samozřejmostí jsou croissanty. K tomu je možné podávat čaj, kávu a horkou čokoládu. Pro Francouze je zcela běžné trávit ráno v některé z oblíbených kaváren. Co se oběda týče, donedávna bývalo tradicí, že trval až dvě hodiny. Tradičně sestává ze čtyř chodů – předkrmu, polévky, hlavního chodu a chybět nesmí ani desert. Každá oblast je něčím specifická – v Bretani si pochutnáte na tzv. creeepes (tenké palačinky podávané nejčastěji s čokoládou či ovocem), v Normandii jsou největší jablečné sady (z tamních jablek se vyrábí calvados) a díky přístupu k moři se zde často podávají mořské plody. Mezi oblíbené pokrmy patří třeba rejnok na másle nebo pstruh s bylinkami. Jako předkrm bývají podávány slávky.

> Mrkněte na nejlevnější hotely od 20€ / noc <
> a tady jsou nejlevnější zájezdy <

Pro Champagne jsou typická jídla, k jejichž přípravě se používá víno – nám nejznámější cibulačka, nespočet druhů paštiček, oblíbené hrušky na víně… Jelikož Champagne hraničí s Belgií, patří mezi tamní speciality také hutná výživná vlámská jídla. Pokud budete mít to štěstí navštívit tuto oblast, určitě si objednejte Carbonnade po Vlámsku. Kvalitní hovězí maso na černém pivě získá jedinečnou chuť i díky muškátovému oříšku.

V západních oblastech se velmi dobře daří veškerému ovoci a dozrává tu to nejkvalitnější francouzské víno. Franche-Comté je díky horám kraj bohatý na zvěřinu a vyrábí se zde také vynikající sýry. U hranic se Španělskem leží oblast Languedoc – tamní obyvatelé se inspirovali u svých sousedů a při přípravě pokrmů nešetří rajčaty, paprikami a uzeninami. V kraji levandule – Provance, nešetří barvami – právě odsud pochází proslulé Ratatouille (převažuje lilek, rajčata, cukety, papriky, cibule – to vše je podbarveno čerstvou bazalkou a kvalitním bílým vínem) či Niceský salát (libovolná zelenina, ančovičky, olivy).

Jelikož jsou Francouzi vyhlášenými gurmány, večeři věnují stejnou pozornost jako obědu. Dopřejí si předkrm, polévku, hlavní chod a nikdy nezapomenou večer zakončit několika druhy sýrů a čerstvého ovoce.

Obecně můžeme říci, že ve Francii se vaří z regionálních potravin. Základem většiny pokrmů je čerstvá zelenina, kvalitní víno, lahodné máslo a bylinky (od estragonu přes rozmarýn, tymián a fenykl až k šalvěji). Velkou pozornost věnují Francouzi všem druhům masa. Prvkem, který nikdy nechybí u stolu, je beze sporu láska k jídlu. Bonn Apetit!

Související zájezdy za nejnižší ceny:


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 49 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

,.