Chorvatsko – Kuchyně

Chorvatská kuchyně v sobě spojuje kořeny středomoří a staré Evropy. Pro každý z chorvatských regionů jsou navíc typické rozdílné stravovací návyky. Vnitrozemí (Slavonsko) je proslulé specialitami z jehněčího, beraního nebo vepřového masa. Naopak přímořské pobřeží (Istrie, Dalmácie) žije poněkud zdravěji – ryby, tropické ovoce, zelenina. K ochutnání tradičního chorvatského jídla je ideální navštívit menší rodinou restauraci na okraji města, než restauraci na promenádě, kde se nabízejí jídla, oblíbená po celé Evropě (pizza, špagety s rajčatovou omáčkou, hranolky…). Kde se dobře najíst Vám jistě rádi poradí na recepci hotelu, kempu nebo majitelé apartmánu.

Typická chorvatská kuchyně:

K přivítání v rodinném apartmánu, jeho majitelé pravděpodobně zvolí skleničku správně vychlazené pálenky – Rakije. Takovou pozorností Vás pohostí i po jídle v dobré restauraci, protože Rakije je právem Chorvati považována za všelék a pomocníka správného trávení.

Nejtypičtějším předkrmem a pochoutkou k vínu je na Balkánském poloostrově bezesporu syrová a na vzduchu sušená šunkapršut, která se servíruje krájená na velmi tenké plátky. Nejčastěji se podává s ovčím sýrem (Paški sir – ovčí sýr z ostrova Pag) a čerstvými olivami, zakápnutá olivovým olejem. Taková chuť je přímo podmanivá.

Díky přístupu k břehům Jaderského moře se často v kuchyních chorvatských domácností vyskytují pokrmy z různých druhů ryb a jiných mořských plodů. Nejpřirozenější formou přípravy čerstvých ryb je pečení na roštu. Za ochutnání stojí na olivovém oleji opražené krevety, Girice (malé sardinky, které se nekuchají, pouze se obalí v těstíčku a vcelku se fritují na oleji), salát z chobotnice, grilované olihně, ústřice z Limského kanálu.

Zmrzlina – tato sladká pochoutka je v Chorvatsku již od 18. století a každá domácí cukrárna měla svůj tajný recept na její výrobu. Dnes je v restauracích velmi populární Sorbet – sorbetová zmrzlina (osvěžující tříšť z tropického ovoce s trochou sektu a vanilky) s alkoholem.

K pití Chorvaté nejčastěji holdují vínu, jehož nejkvalitnější vinná réva roste na poloostrově Pelješac. K vínům s typickou výraznou chutí patří Dignač, mezi dezertní vína se pyšně řadí Prošek (sladké chuti je docíleno po určitém stupni vyschnutí hroznů přímo na révě). Dokonce i několikrát za den si každý Chorvat udělá čas na vypití šálku dobré černé kávy – nejčastěji espressa (velmi mála a silná káva). I když Chorvatsko nepatří k pivařským velmocem, mohou se pochlubit 2 chutnými pivy – Karlovačko a Ožujsko. 

Související zájezdy za nejnižší ceny:


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 49 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

,.